Geschreven door Manon

Blog: met vallen en opstaan de perfecte balans met de cloud

Blog: met vallen en opstaan de perfecte balans met de cloud

De cloud. Halleluja! Dat is wat we allemaal willen. Of moeten we misschien zeggen: wílden? Want de cloud, het klinkt fantastisch, maar heeft het wel de voordelen die wij allemaal denken dat het heeft? Wij zijn keihard teruggekomen van het statement dat software in de cloud ‘hét’ is, in ieder geval voor de apotheek. Laten we maar zeggen dat we door schade en schande wijs geworden zijn!

Recept Locatie draait al sinds de start in 2014 lokaal. Vanaf moment 1 doet Recept Locatie wat het moet doen. Recept Locatie is snel, stabiel en heeft nagenoeg nooit storingen. Zeker voor een systeem als Recept Locatie is dit enorm belangrijk, want je gebruikt track & trace de héle dag.

Maar lokaal draaien betekent wel hardware aanschaffen. En hardware kost geld. Dus wij dachten het wel slimmer te kunnen doen, dus wij besloten ruim 2 jaar geleden om het systeem in de cloud nieuw te ontwikkelen. Het nieuwe systeem werd gebouwd en op enkele plekken in het land geïmplementeerd. De ideeën waren prachtig, de software zag er mooi uit. Maar de uitwerking… was niet zo’n groot succes. Als ik dit benoem doet het nog steeds een beetje pijn.

Want wat gebeurde er? De nieuwe Recept Locatie was traag. Als je wilde zoeken ging er een rondje draaien. Ook waren er veel vaker storingen. Iets wat je echt niet kan gebruiken in de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. Dus eindigde dit mooie cloudavontuur in… de prullenbak.

Van cloud terug naar lokaal

Lokaal werken klinkt echt een stuk minder sexy dan de cloud. Maar in de praktijk werkt het wel. Stabiliteit is key. Storingen zijn ellendig en traagheid is vermoeiend. Het irriteert. En zeker als het systeem de centrale rol heeft in de apotheek die je elke minuut en altijd moet raadplegen.

Dit betekent niet dat Recept Locatie volledig lokaal werkt. Een gedeelte is nog steeds in de cloud, namelijk het stukje van de back-ups. Maar ook wanneer er een release (update) plaatsvindt, gaat dit middels de cloud.

Inmiddels zijn we tot de conclusie gekomen dat we de perfecte balans tussen lokaal en cloud hebben gevonden. Voor de dagelijkse werkprocessen werk je lokaal, zodat je mega snel en stabiel kunt werken waardoor jouw apotheek én patiënten de beste beleving en het meeste comfort ervaren. Daarnaast willen we middels de cloud snel en op afstand updates kunnen uitrollen en back-ups kunnen raadplegen. Voor onze apotheken is dit de beste balans.