De rol van de apotheek is nog steeds even cruciaal als altijd, maar verandert door de behoefte van patiënten die steeds meer voor gemak kiezen. De patiënt wil geholpen worden via verschillende kanalen en manieren, in plaats van alleen fysiek in de apotheek. Denk bijvoorbeeld aan bezorgen met flexibele bezorgmomenten, 24-uurs uitgifte automaten, en snel digitaal contact. Hoe kun je als apotheek hierop inspelen en in de toekomst nog steeds relevant blijven voor de patiënt?

De kracht van de Clustermodule

Met de Clustermodule van Recept Locatie worden verschillende apotheken naadloos met elkaar verbonden. Dit betekent dat alle Recept Locatie-systemen van alle apotheken in de groep worden gekoppeld, waardoor je toegang hebt tot alle recepten vanuit het AIS, waar je ook bent. Denk aan centraal bezorgen, telefoneren, uitvullen en aanschrijven. De Clustermodule van Recept Locatie is de essentiële schakel die dit mogelijk maakt.

Voordelen van centraal georganiseerde processen

Optimale personeelsplanning

Doordat niet in elke apotheek dezelfde werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden, kun je met minder personeel hetzelfde werk verrichten. Dit verhoogt de efficiëntie aanzienlijk.

Hogere patiënttevredenheid

Patiënten worden sneller geholpen omdat je op elke werkplek direct toegang hebt tot de status van alle recepten vanuit het AIS. Pakketjes worden sneller bezorgd vanuit één centrale locatie, wat resulteert in tevreden patiënten.

Hogere medewerkerstevredenheid

De werkdruk wordt verlaagd, waardoor er meer rust en overzicht ontstaat. Het apotheekteam ervaart minder stress en kan de taken met meer plezier uitvoeren.

Kostenbesparing

Er zijn minder middelen nodig voor het beheren van dezelfde bezorgprocessen op verschillende locaties, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

Hoe werkt de centrale bezorging met meerdere pakketstromen?

Door intensieve samenwerking tussen apotheken kunnen processen gestroomlijnd en efficiënter worden ingericht. Eén van de belangrijkste processen die centraal georganiseerd kunnen worden, is de bezorging. Met de centrale bezorging kunnen apotheken niet alleen tijd en kosten besparen, maar ook de service naar patiënten verbeteren.

Om centraal te kunnen bezorgen, ga je eerst bepalen vanuit welke centrale apotheek dit georganiseerd gaat worden. Daarnaast ga je gebruik maken van de Bezorgmodule van Recept Locatie in combinatie met de sorteerfunctionaliteit en bezorg-app. Met onze Bezorgmodule beheer en volg je bezorgpakketjes van aanmelden tot afleveren. De aanvullende sorteerfunctionaliteit werkt met sorteerlocaties, oftewel sorteerbakken. Met de bezorg-app stel je de bezorgde pakketjes ter hand en heb je realtime inzicht in de status van de bezorgrecepten.

Voordelen van sorteerbakken

 • Bundeling van bezorgpakketjes: Meerdere bezorgpakketjes die bij dezelfde afdeling of apotheek bezorgd moeten worden, worden gebundeld in één bak waaraan je specifieke berichtgeving kunt koppelen en in één keer ter hand kunt stellen.
 • Altijd op de juiste bestemming: Dankzij de postcode- of afdelingsbewaking van de sorteerbak wordt het pakketje altijd op de juiste bestemming bezorgd.
 • Betere planbaarheid: Het bezorgproces wordt beter planbaar doordat je per bezorgmoment pakketjes kunt sorteren.

Verschillende sorteerwijzen

 • Voor levering bij een afdeling van een instelling: Je kunt een sorteerbak in één keer afleveren bij een instelling en deze wordt direct ter hand gesteld. Een afleverbericht kan gestuurd worden naar een specifiek 06-nummer of e-mailadres van de afdeling.
 • Voor levering bij een andere apotheek in de apotheekgroep: Een sorteerbak kan in z’n geheel afgeleverd worden en de status van alle pakketjes wordt gereset om daarna opnieuw in te kunnen scannen.
 • Voor levering aan een individueel bezorgadres: Het pakketje wordt bij afleveren direct ter hand gesteld aan de patiënt, met communicatie via sms of e-mail.

Efficiënt sorteren en bezorgen

In de zogenoemde centrale Bezorgapotheek worden alle pakketjes klaargemaakt en gesorteerd om vervolgens bezorgd te worden per auto, fiets of bezorgdienst. Er komen verschillende logistieke pakketstromen deze Bezorgapotheek binnen, zoals zelf uitgevulde pakketjes, CentralFilling, LocalFilling en Baxters. Recept Locatie koppelt met deze systemen, zoals Speed/Roto/Easyfill, waardoor de processen nog verder geautomatiseerd worden.

Controle en overzicht

Met Mijn Webscanner, onze software voor de handscanner, kun je het pakketje scannen en sorteren in de juiste sorteerbak. Recept Locatie geeft een waarschuwing wanneer een deel van een bezorgpakketje al gesorteerd is of wanneer een pakketje verkeerd wordt gesorteerd. In het bezorgdashboard van Recept Locatie heb je inzicht in alle bezorgpakketjes binnen de apotheekgroep en kun je filteren op bijvoorbeeld de sorteerbak, koelkastindicatie, apotheek en bezorgdatum.

Centrale telefonie: sneller en efficiënter communiceren

Centrale telefonie werkt door alle inkomende oproepen naar één centraal punt te routeren binnen de apotheekgroep. Op dit centrale punt wordt gebruik gemaakt van Recept Locatie, waar de volledige recepthistorie van alle recepten binnen de apotheekgroep direct beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat het apotheekteam snel toegang heeft tot relevante patiëntinformatie, ongeacht de vestiging waar de patiënt aan gekoppeld is. Door deze geïntegreerde aanpak wordt de efficiëntie van de communicatie verhoogd en kunnen patiënten sneller en beter worden bediend.

Klaar voor de toekomst?

Heb je interesse in het centraliseren van processen binnen jouw apotheekgroep? Neem dan contact op met jouw relatiemanager. Ben je benieuwd hoe een apotheker en zijn bezorgteam de centrale bezorging ervaren? Bekijk dan onze video’s.

Published On: 20 juni 2024 / By / Categories: Algemeen / Tags: , , , /

Kopje koffie drinken, digitaal of in de apotheek?

Manon Likkel

Manon Likkel

Eigenaar Apotheek Partners

Lees hieronder onze laatste blogs.

 • Bezorging met de Clustermodule

  20 juni, 2024

  Efficiënter samenwerken met de Clustermodule: de toekomst voor apotheken

 • VGZ PREM Automatiseren met Recept Locatie

  19 juni, 2024

  VGZ apotheekprofielen 2025: hoe het werkt en wat je kunt automatiseren

 • 24-uur uitgifte automaat uit het kwaliteitsbeleid van Zilveren Kruis

  18 mei, 2024

  Kwaliteitsbeleid Zilveren Kruis: hoe het werkt en wat je kunt automatiseren