In de huidige wereld draait alles om snelheid, efficiëntie en gemak. Voor onze Servicedesk, die drukke apotheken bedient met technische support, hebben we gekozen voor combinatie van chat, mail en WhatsApp als onze communicatiekanalen. Soms stuit dit tegen weerstand, wat we heel goed begrijpen. In dit blog willen we je graag meenemen in de redenen delen waarom het moderne communicatiekanaal chat de voorkeur verdient boven de traditionele telefoon.

Wat is refactoring?

Refactoring in software development verwijst naar het proces van het herstructureren en optimaliseren van bestaande code zonder de functionaliteit ervan te veranderen. Het is als het opruimen van een rommelige kamer om het overzichtelijker en efficiënter te maken. Door middel van verschillende technieken en patronen wordt de interne structuur van de code verbeterd, waardoor het gemakkelijker te begrijpen, te onderhouden en uit te breiden is. Daarbij zijn de databases en de logica uit elkaar gehaald. Dit maakt de kamer lekker gestructureerd en opgeruimd.

Onze reis naar refactoring

Twee jaar geleden hebben we de beslissing genomen om refactoring in te voeren als een essentieel onderdeel van onze ontwikkelingspraktijken. We zijn er van overtuigd dat het verbeteren van de kwaliteit en onderhoudbaarheid van onze code cruciaal is voor ons succes op de lange termijn. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er weinig wordt ontwikkeld, maar achter de schermen wordt onze bestaande code herzien en geoptimaliseerd waardoor we een stevige basis hebben gecreëerd om verder op voort te bouwen.

De voordelen

Dankzij onze inzet voor refactoring hebben we nu de ruimte om ons te concentreren op het ontwikkelen van waardevolle functionaliteiten aan de voorkant, wat op sommige facetten ook echt nodig is. De webapplicatie voor de displayscanner en de centralisatie zijn daar twee voorbeelden van. Door de interne structuur van de code te verbeteren, is de code nu gemakkelijker te begrijpen en te onderhouden. Dit stelt ons ook in staat om efficiënter te werken en bugs sneller op te lossen. Bovendien zal het de stabiliteit nog meer verhogen en ook behouden.

Nieuwe software

Naast refactoring hebben we ons ook beziggehouden met de ontwikkeling van volledig nieuwe software-oplossingen, zoals bijvoorbeeld Mijn Recept Locatie. Aangezien Mijn Recept Locatie een nieuwe software-oplossing was, was er geen bestaande code die geoptimaliseerd hoefde te worden door middel van refactoring. Het ontwikkelingsproces van deze software kon zich dus direct richten op het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het voldoen aan de specifieke eisen en doelstellingen van Mijn Recept Locatie. Het feit dat Mijn Recept Locatie niet afhankelijk was van de refactoring betekent niet dat het minder belangrijk is. Beide aspecten, zowel het verbeteren van bestaande code door refactoring als het ontwikkelen van nieuwe software-oplossingen, dragen bij aan de groei en het succes van ons bedrijf.

Betrekken van gebruikers bij de ontwikkeling

We hechten veel waarde aan de input en betrokkenheid van de gebruikers van onze software. Zij zijn immers degenen die elke dag met onze software werken. Onlangs hadden we weer een nieuwe sessie van de Ontwikkelkamer georganiseerd om hen actief te betrekken bij het ontwikkelen van de nieuwe software voor de displayscanner. In deze sessie hebben we gekeken naar de functionaliteiten die de displayscanner moet hebben. Wat de deelnemers belangrijk vonden was dat de functionaliteiten eenvoudig te bedienen zijn, zo min mogelijk handelingen behoeven en altijd een toevoeging hebben aan het proces. Uiteraard staat met stip op nummer 1 dat de stabiliteit van de scanner goed moet zijn. Zonder een goede stabiliteit hebben de functionaliteiten niet eens zin.

Heb jij vragen over bovenstaand proces of zou je wel vaker een kijkje in de keuken willen hebben bij ons bedrijf? Laat het ons dan vooral weten!

Published On: 30 juni 2023 / By / Categories: Algemeen / Tags: , , /

Lees hieronder onze laatste blogs.

 • Blog: CGM Track & Trace: perfecte patiëntcommunicatie

  19 maart, 2024

  CGM Track & Trace: perfecte patiëntcommunicatie

 • Groepsfoto CGM

  6 maart, 2024

  Krachtenbundeling met CompuGroup Medical Nederland: CGM Track & Trace

 • Saskia en Manon 10 jaar

  1 februari, 2024

  Apotheek Partners bestaat 10 jaar!