De Apotheekprofielen voor 2025 van VGZ zijn ontworpen om apotheken te evalueren en te vergelijken. Dit gebeurt op basis van verschillende criteria die bijdragen aan kwalitatief goede en betaalbare farmaceutische zorg. Deze profielen worden ingedeeld op basis van de behaalde scores. Deze scores bepalen mede de basisovereenkomst die apotheken krijgen aangeboden. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende onderdelen van de apotheekprofielen en de focus leggen op de PREM (Patient Reported Experience Measure), een belangrijk instrument waarmee wij je kunnen helpen door dit proces te automatiseren.

Wat zijn apotheekprofielen?

Apotheekprofielen worden jaarlijks geëvalueerd en aangepast op basis van nieuwe inzichten en feedback. Voor 2025 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd, waaronder de introductie van een duurzaamheidsonderdeel en de toevoeging van de PREM voor apotheekhoudend huisartsen. Apotheken worden beoordeeld op een schaal van 1 tot 3 sterren, waarbij 3 sterren de hoogste score vertegenwoordigt. Deze scores bepalen mede de basisovereenkomst die apotheken krijgen aangeboden.

De onderdelen van het apotheekprofiel

Het apotheekprofiel bestaat uit verschillende onderdelen, elk met hun eigen weging en criteria. Enkele van deze onderdelen zijn:

 1. Benchmark PREM Farmacie: Meet de ervaringen van patiënten met de apotheekzorg.
 2. Farmacotherapeutisch Overleg (FTO): Evaluatie van de samenwerking en overleg tussen apothekers en huisartsen.
 3. Duurzaamheid: Focus op het verminderen van medicijnverspilling en verduurzamen van de bedrijfsvoering.
 4. Preferent afleveren bij een standaarduitgifte: Monitoring van de preferente geneesmiddelenlevering.
 5. Doelmatigheid multi-source geneesmiddelen: Gebruik van generieke middelen binnen het multi-source assortiment.

De rol van de PREM

De PREM is een cruciaal onderdeel van het apotheekprofiel dat inzicht geeft in hoe patiënten de zorg van jouw apotheek ervaren en beoordelen. Het omvat verschillende vragen die wegen op belangrijke thema’s. Zoals bejegening, begrijpelijke informatie, voorlichting over medicijngebruik, begeleiding, deskundigheid, cliëntgerichtheid, samenwerking, wachttijd, bereikbaarheid, privacy en de algemene beoordeling van de apotheek.

Elke vraag in de PREM heeft een puntensysteem van 1 tot 3 sterren, en deze sterren worden omgezet in punten die bijdragen aan de totale score van de apotheek. Het is essentieel dat apotheken nauwkeurig en tijdig hun AGB-wijzigingen doorgeven aan het meetbureau, anders riskeren ze nul punten voor dit onderdeel.

Automatisering met Recept Locatie

Hier komt Apotheek Partners in beeld met het track & trace-systeem Recept Locatie. Onze softwareoplossingen koppelen naadloos met de PREM, zoals Feeddex en Qualiview, waardoor het hele proces van gegevensverzameling en rapportage wordt geautomatiseerd. Dit bespaart jouw apotheek kostbare tijd en reduceert de administratieve lasten, zodat jij je kunt concentreren op het leveren van uitstekende zorg aan jouw patiënten.

Conclusie

De Apotheekprofielen 2025 bieden een gestructureerde manier om de prestaties van apotheken te evalueren en verbeteren. Door de integratie van de PREM, ontvangen apotheken waardevolle feedback van patiënten en optimaliseren hiermee hun zorgverlening. Daarnaast draagt het bij aan te totale score van de apotheek wat weer invloed heeft op de opslag die je krijgt voor de uitgifte. Met de hulp van Apotheek Partners kan jouw apotheek deze PREM-processen efficiënter beheren en automatiseren, waardoor je meer tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: zorg voor je patiënten.

Wil je meer weten over hoe Apotheek Partners jou kan helpen met het automatiseren van de PREM? Neem dan contact met ons op middels onderstaand formulier!

Published On: 19 juni 2024 / By / Categories: Algemeen / Tags: , , /

Kopje koffie drinken, digitaal of in de apotheek?

Manon Likkel

Manon Likkel

Eigenaar Apotheek Partners

Lees hieronder onze laatste blogs.

 • Bezorging met de Clustermodule

  20 juni, 2024

  Efficiënter samenwerken met de Clustermodule: de toekomst voor apotheken

 • VGZ PREM Automatiseren met Recept Locatie

  19 juni, 2024

  VGZ apotheekprofielen 2025: hoe het werkt en wat je kunt automatiseren

 • 24-uur uitgifte automaat uit het kwaliteitsbeleid van Zilveren Kruis

  18 mei, 2024

  Kwaliteitsbeleid Zilveren Kruis: hoe het werkt en wat je kunt automatiseren