In dit blog neem ik je mee in de trends binnen bezorging en leg ik je uit hoe je in combinatie met Recept Locatie een optimale bezorging creëert waarmee je een efficiëntieslag maakt en dus veel tijd bespaart. 

Trends in bezorging

De afgelopen jaren is er een stijgende trend waarneembaar in de bezorging van medicatie door apotheken. Steeds meer apotheken bieden bezorging aan als extra service aan hun patiënten, zodat zij gemakkelijk en snel toegang hebben tot hun medicijnen. Veel apotheken hebben een eigen bezorgdienst of werken hiervoor samen met externe bezorgdiensten om de bezorging zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Het gebruik van online apotheken, waarbij patiënten via het internet medicijnen kunnen bestellen, neemt langzaam toe. Veel online apotheken bieden bezorging aan als een optionele extra service en kunnen de medicijnen vaak binnen enkele uren bezorgen.

In het algemeen is de trend om de bezorging van medicijnen steeds toegankelijker, sneller en efficiënter te maken, sterk aanwezig in onze branche.

De trend die wij steeds vaker zien is die van apotheken die gezamenlijk bezorgen om efficiënter en effectiever te werken. Soms gebeurt dit vanuit 1 apotheek, soms juist vanuit een aparte, nieuwe opgezette locatie die alleen gebruikt wordt voor bezorging, als distributiepunt. Als je het bezorgen goed inricht, kun je hiermee ook ontzettend veel tijd besparen. Daarin helpt Recept Locatie een handje mee en lees je hieronder.

Sorteerlocaties

Dat Recept Locatie een krachtige bezorgmodule heeft, wisten we al. Echter ontbrak er nog een stap in het bezorgproces die we onlangs hebben toegevoegd: sorteren. Hierin kun je snel en eenvoudig pakketjes voor de hele week sorteren op de juiste locatie. Tegelijkertijd voorzie je de patiënt direct van de juiste informatie met specifieke berichtgeving. Zo kun je de patiënt bijvoorbeeld laten weten dat hij zijn pakketje komende vrijdag kan verwachten. Kers op de taart: de sorteerstap is voorzien van een postcodebewaking. Hierdoor kun je de pakketjes niet in de verkeerde kratten stoppen!

Werkzaamheden van samenwerkende apotheken centraliseren

Met Recept Locatie kon je al eenvoudig zien waar pakketjes van andere apotheken zich bevinden. Een belangrijke stap om nog efficiënter te kunnen bezorgen met meerdere apotheken tegelijkertijd is volledige centralisatie. Hiermee kun je ook pakketjes van andere apotheken verwerken en bewerken. Hoe fijn? Onze developers werken zich een slag in de rondte om deze functionaliteit zo snel mogelijk, met hoogste prioriteit, op te leveren. Wordt vervolgd!

Bezorg-app

De bezorg-app is jaren een vaste rots in de apotheekbranding. Doordat de bezorger statuswijzigingen doorvoert via deze webapp, draagt het bij aan nóg nauwkeuriger track & trace-informatie voor de patiënt. Daarnaast heeft de bezorger zelf snel en eenvoudig inzicht in alle pakketjes die bezorgd moeten worden, aangevuld met informatie vanuit het AIS. Hierin zie je onder andere of de patiënt moet betalen of voor het eerst zijn geneesmiddelen krijgt. Ook kan de bezorger registreren hoe hij zijn pakketje heeft bezorgd: aan de patiënt zelf overhandigd, door de brievenbus, bij de buren (en op welk nummer?) of weer mee teruggenomen naar de apotheek. Ook hiermee bespaar je als apotheek veel tijd. De patiënt heeft namelijk altijd realtime inzage in de status van het pakketje en daarnaast hoef je de bezorger niet meer om de haverklap te bellen voor je vragen.

(Fiets)koeriers

Bezorg jij je pakketjes niet zelf, maar heb je dat uitbesteed aan een (fiets)koerier? Ook in dit proces kun je een efficiëntieslag maken in combinatie met Recept Locatie. Wij hebben onze software dermate opengezet (open API) dat alle koeriersbedrijven in Nederland kunnen koppelen aan Recept Locatie waardoor de overhandiging van het pakketje aan de koeriersdienst volledig geautomatiseerd wordt. De koppeling met Farmakoerier draait inmiddels op volle toeren en er lopen veel gesprekken met andere partijen. Wil jij ook dat jouw koerier gaat koppelen? Geen probleem, dat regel wij voor je!

Klik hier voor onze blog over de (fiets)koeriers.

Mijn Recept Locatie

Last but not least: ons unieke en innovatieve track & trace-portaal voor de patiënt Mijn Recept Locatie. Het geeft jouw patiënten inzicht in welke verschillende geneesmiddelen zijn meegenomen voor bezorging en wat de status is. Ook kunnen ze zien wat er in nalevering staat of wat geleverd wordt van een ander merk. Hiervoor hoeven ze geen contact meer op te nemen met de apotheek, waardoor jouw apotheekteam minder druk ervaart op de apotheektelefoon, -mailbox én balie. Je weet zelf hoe prettig het is om gedetailleerde track & trace te zien van jouw favoriete webshop, waardoor je hen ook nooit meer hoeft te bellen met de vraag wat en wanneer welk product wordt bezorgd.

Daarbij heb je een krachtig wapen in handen tegen de opkomende internetapotheken en hun interactieve track & trace tools.

Alle informatie over Mijn Recept Locatie vind je hier.

Published On: 1 februari 2023 / By / Categories: Algemeen / Tags: , , /

Lees hieronder onze laatste blogs.

 • Blog: CGM Track & Trace: perfecte patiëntcommunicatie

  19 maart, 2024

  CGM Track & Trace: perfecte patiëntcommunicatie

 • Groepsfoto CGM

  6 maart, 2024

  Krachtenbundeling met CompuGroup Medical Nederland: CGM Track & Trace

 • Saskia en Manon 10 jaar

  1 februari, 2024

  Apotheek Partners bestaat 10 jaar!